17.12.2021 13:49

Вертикалните градини на Infarm, оценени на 1 млрд. долара

Базираният в Амстердам немски стартъп Infarm, разполагащ с вертикални градини за отглеждане на билки, плодове и зеленчуци, е първата подобна компания, която премина оценка от 1 млрд. долара.

Еднорогът успя да набере 200 млн. долара финансиране в последния си кръг за набиране на капитал.

„Вертикалното фермерство и системата на Infarm могат да решат проблемите с изхранването на увеличаващото се население на Земята. Ние разполагаме с гъвкави и иновативни технологии, които помагат за отглеждането на храни навсякъде, без това да зависи от климатичните условия навън“, казва съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Ерез Галонска.

Към момента Infarm отглежда 75 вида билки и зеленчуци, но целта пред компанията е да започне да произвежда всички възможни плодове и зеленчуци и да ги предлага на всички хора по света, при това на достъпни цени.

 

През следващата година компанията планира да започне да отглежда нови 40 вида плодове и зеленчуци, сред които чери домати, грах, гъби и ягоди, пише CNBC. Технологиите на компанията използват 95% по-малко вода и 90% по-малко транспорт за производството на продукцията, както и никакви пестициди за тяхното отглеждане. 

Набраните средства ще помогнат на компанията да се разрасне към САЩ, Япония, Катар и други пазари в Близкия изток, съобщава Reuters.

Противниците на вертикалните вериги са на мнение, че за момента не отчитат печалби, тъй като поддръжката е скъпа и освен това градините консумират много електроенергия, но и замърсяват околната среда.

Вертикалните градини на Infarm обикновено се строят на площ от около 10 000 кв. м. Компанията обаче вече разполага своите градини и в големи супермаркети, като за момента има 1 400 броя за 30 отделни вериги.

Днес вертикалните вериги на компанията могат да бъдат намерени на 17 различни локации, като най-близката до нас е тази в Прага. Един подобен център може да произвежда до 500 000 растения годишно.

 

Източник: Profit.bg

НОВИНИ© 2024 euroselo.bg

уеб дизайн pimdesign