10.12.2021 17:00

Сърбия и РС Македония замразиха цените на основни хранителни продукти

По предложение на министерството на икономиката правителството в Скопие прие решение до края на януари да бъдат замразени цените на основни хранителни продукти в търговията на едро и дребно. Това съобщи министърът на икономиката Крешник Бектеши във Фейсбук, предаде Дарик. Той посочи, че се замразяват цените на хляба, захарта, брашно тип 400, слънчогледово олио, трайни млека с масленост от 2,8, 3,2 и 3,5 процента, прясно месо и колбаси, сирене и извара.

Нивото на цените на въпросните продукти не трябва да бъде над цените, които са били валидни на 1 декември. Бектеши заяви, че целта е да се защити стандартът на гражданите и да се предотвратят ценови шокове, особено по време на енергийна криза.

От правителството на Република Северна Македония заявиха, че решението за определяне на таван на цените на основните хранителни продукти може да бъде продължено и след 31 януари 2022 година, ако състоянието на пазара изисква това.

Правителството на Сърбия преди седмица също прие решение да ограничи цените на няколко основни хранителни продукти на нивото им от 15 ноември тази година. Става дума за цената на кристалната захар, брашно тип 400, слънчогледово олио, свинско месо от бут, ултрапастьоризирано мляко с 2,8 процента масленост.

Ограничаването на цените бе прието с цел да се отстранят вредните последици от инфлацията и да се предотвратят сътресения на пазара. Замразяването на цените в Сърбия се въвежда за 60 дни, т.е. до края на януари.

Производителите нямат право да намаляват обема на доставки на тези продукти под средното ниво от последните 12 месеца, а за нарушаване на тези разпоредби са предвидени парични глоби от 100 000 динара (1662 лв.) до два милиона динара (33 242 лв.) и забрана за извършване на дейност за срок от шест месеца до една година.

Мерките в двете страни бяха предприети заради драматичното нарастване на цените на основните хранителни продукти. В Северна Македония първо бяха замразени цените на хляба, млякото, захарта и брашното, а след това бе обявено, че същата мярка ще важи и за ориза и яйцата.

Според Държавния статистически институт цените на хранителните продукти в Република Северна Македония през ноември 2021 година са нараснали с 4,8 процента в сравнение със същия месец на миналата година.

Белградският вестник "Блиц" съобщи, че търговците в Сърбия в следващите два месеца няма да могат да продават захарта на цена по-висока от 89 динара /1,48 лв./, олиото - над 205 динара /3,40 лв./, а дълготрайното мляко - на цена не по-висока от 170 динара /2,82 лева/, в противен случай те ще бъдат глобявани. Освен че търговците няма да могат да продават стоките на цени над максималните, които са важали на 15 ноември, те са задължени да не намаляват доставките на тези стоки, които трябва да са на средното ниво от последните 12 месеци.

НОВИНИ© 2024 euroselo.bg

уеб дизайн pimdesign