17.11.2020 18:24

25% намаляха бг лозята при ГЕРБ, 17 пъти скочи вносът на грозде и вино от С. Македония за година: Клубът на аграрите

Със 150 000 дка или с около 25% са намелели площите на лозята в България за 10-те години управление на ГЕРБ, изчисли Клубът на аграрите. В същото време българското вино се оскъпява, защото субсидиите, изплащани от правителствата на Борисов са 15 евро на декар при несравнимо по-високи ставки в съседните държави. Те достигат 180 евро на декар в Румъния и 250 евро на декар в Гърция.
Даже съседна Северна Македония, която трудон минаваше за винарска държава, дава субсидии на своите лозари. И резултатът е налице. Според депутата от земеделската комисия на Народното събрание Румен Георгиев вносът на България на грозде и вино от съседната република е скочил с невероятните 17 пъти!
Той изрази пред БСТВ недоумение, че на този тревожен фон, правителството обсъжда въпроса лозарството и винарството, които са подотрасли съответно на земеделието и на хранителната промишленост, да преминат от Министерството на ... земеделието и храните, където дори по името личи, че им е мястото, незнайно защо към Министерството на икономиката. Най-вероятно това се дължи на някакво финансиране, което се очаква в следващия 7-годишен програмен период, който започва след по-малко от месец и половина. 
Още за новия евробюджет ТУК!

НОВИНИ


© 2021 euroselo.bg

уеб дизайн pimdesign