20.10.2020 17:06

Водата в язовир Камчия ще стигне само до пролетта

Ако засушаването продължи, водата в язовир „Камчия“ ще стигне до месец май. Това сочат данни на екоминистерството, които днес бяха потвърдени и от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. Местното ВиК дружество започна процедура за включване на резервни водоизточници, предава Мариян Иванов от БНР-Бургас.
Наличните обеми в основния за региона на Бургас язовир "Камчия" са до месец май 2021, каза областният управител Вълчо Чолаков, предаде БНР.
"Между другото, вчера имам информация, че река Камчия е потекла. Доскоро беше суха, което е един добър знак".
Язовирите "Порой" и "Ахелой" да бъдат включени като резервни водоизточници, планира ВиК-Бургас, а подкрепа затова беше дадена и от асоциацията днес.
Нужни са ремонтни дейности по тях, изграждането на съоръжения, както и на пречиствателни станции, поясни началникът на дружеството Ганчо Танев. Той отговори уклончиво дали ще успеят да завършат до месец май и поясни, че се надява да се вместят в този срок и добави:
"Аз много рядко давам срокове. Докато не е тръгнала една работа и не съм подписал договор, не мога да отговоря кога ще стане. Ще опитаме да възложим обществените поръчки в съкратени срокове максимално бързо да свършим работа".
В момента водоемите за напояване са към Министерство на земеделието. Засега това няма да повлияе на цената на водата за крайния потребител, но тези съоръжения, които ще се изградят, все пак ще трябва и да се изплатят, добави Танев.
До настоящия план на дружеството, който е до следващата година, това не е предвидено. 

НОВИНИ


© 2020 euroselo.bg

уеб дизайн pimdesign