17.04.2020 12:51

Трайно безработните задължително 14 дни ще прибират реколтата след промяна в Закона за насърчаване на заетостта

Трайно безработните ще работя задължително за 14 дни в нивите след промяна в Закона за насърчаване на заетостта. „Вече са проведени разговори със синдикатите в земеделието, имаме консенсус и започваме процедура за промяна в Закона за насърчаване на заетостта“, съобщи за Агрозона министърът на земеделието Десислава Танева. И в момента трайно безработните, които са на социални помощи, за да ги получават трябва да положат общественополезна дейност. „Предвижда се възможността такава обществено – полезна дейност да бъде и работата по прибиране на реколтата. Надявам се, че това индиректно ще бъде облекчение за тези земеделски браншове, които имат много висока временна заетост при прибирането на реколтата“, коментира още тя.
От думите на министъра стана ясно, че трудът, който ще се полага е задължителен, но който не желае да се труди, може да се откаже и да не получи помощ. Остава обаче възможността безработните да избират между работата на полето и дейностите, свързани с почистването на селищата.

Промяната става по предложение на АЗПБ
По този начин се отговаря положително на предложението, направено от Асоциацията на земеделските производители в България в началото на месеца. „Отправихме предложение до министър Десислава Танева безработните лица, които са регистрирани в „Бюрата по труда“ в цялата страна, да могат да полагат обществено полезен труд в сферата на селското стопанство. Хиляди българи се регистрират ежедневно на трудовата борса, а земеделието страда от остър недостиг на работници. В тази кризисна ситуация ще бъде изключително полезно те да помагат в земеделските стопанства. Уверявам, че работа има, и въпреки студената пролет, очакваме добра реколта от плодове и зеленчуци “ коментира  Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ.
В други страни хората се записват доброволци, за да прибират реколтата, а при нас се коментира темата, дали изобщо безработните, които получават помощи от данъците на трудещите се, могат да полагат този вид обществено-полезен труд.

По отношение осигуряването на персонала остава и възможността, при която земеделските производители ще имат право да наемат хора, които са регистрирани на борсата и получават обезщетение за безработица повече от един ден.
Сезонните работници не могат да бъдат ограничени, но те трябва да направят внимателно своя избор

Министър Танева коментира и тенденцията наши сънародници да се връщат по полетата в Западна Европа, където са работили преди пандемията. „Сезонните работници от България не могат да бъдат ограничени да се възползват от тази възможност, но държавите, където работят обичайно бяха силно засегнати от коронавирусът. Нашите сънародници си дойдоха тук, а някой и станаха разпространители на COVID-19, за да имат сигурно медицинско обслужване и го получиха. Те не могат да бъдат ограничени и не трябва, това е част от предимството на общността, но моето лично разбиране е, че който замине и отиде там, където е работил, следва да има карантинен период, в който той да не може да се прибере предвид разпространението на болестта. България е най-малко засегната, при нас всеки може да получи медицинско обслужване. В крайна сметка не можем затова, че един наш сънародник си прави избора да отиде в страна, където ще получи 50% по-високо заплащане за работа на полето, но няма да получи медицинско обслужване,  след това да се върне и отново да стане причинител на разпространение на опасната болест и така да страда цялото общество. Мисля, че трябва да има условие, когато решиш в условията на пандемия да пътуваш в страни с голям обхват на болестта, трябва да има и условие кога можеш за се прибереш“, каза тя.

НОВИНИ


© 2020 euroselo.bg

уеб дизайн pimdesign