14.05.2021 15:32

Скандал с природозащитници заради проверката на фермата за норки

Със скандал започна проверката във фермата за норки край Стара Загора. Причината - природозащитници не бяха допуснати до инспекцията, предаде бТВ.

До проверката във фермата за норки край старозагорското село Маджерито се стигна след протест на природозащитници и разговор със служебния министър на земеделието Христо Бозуков вчера. 

Въпреки че според природозащитниците министърът е обещал техни представители да участват в проверката, това не се случи, защото според обяснението на управителя заповедта на собствениците била да не се допускат природозащитници.

Стопанин на обекта според търговския регистър е семейна фирма, в която участва и бизнесменът Иван Ангелов. Името му нашумя след изслушването на друг бизнесмен - Светослав Илчовски, който обвини Ангелов в злоупотреби и в политически чадър над неговия бизнес.

Рано сутринта природозащитници, представители на МЗХГ и на институциите бяха пред фермата за норки за проверката, за да разберат, че въпреки заповедта на министъра представителите на институциите ще бъдат допуснати до обекта, а природозащитниците ще останат отвън.

Според природозащитниците биологичната сигурност на обекта не е на на ниво. Притесненията им са свързани и с опазването на човешкото здраве, след като Дания и други държави затвориха такива производства заради опасност от предаване на зараза с COVID-19.

Няма публична информация за резултатите от тестовете на животните във фермата.

По данни от Агенцията по храните край Маджерито се отглеждат около 130 000 норки.

 

 

НОВИНИ


© 2021 euroselo.bg

уеб дизайн pimdesign