03.07.2020 16:42

БАБХ иска да избие 174 000 здрави кокошки носачки

В периода от 31 дни на отглеждане на 174 000 здрави кокошки носачки по хуманен начин получавахме многократни откази за вземане на проби, въпреки че писмено уведомявахме БАБХ за здравословния статус на птиците.
Българската агенция за безопасност на храните е насрочила за днес избиването на 174 000 кокошки носачки във втория по-големина птицекомбинат в България. Това заявиха за Епицентър.бг  от пловдивската фирма Андип-92.
Видяхме действия на институция, които се изменят рязко и нелогично. Стигайки се до спирането на един производствен процес, на един бизнес в рамките на месец и оставянето на 100 български семейства без препитание.
В предприятието няма птичи грип. Ликвидираме заразата преди 31 дни, направихме дезинфекция. Откъде идва необходимостта за умъртвяването на 174 000 здрави птици 31 дни по-късно? Фирма АНДИП притежава валиден защитен най-висок международен стандарт (IFS), а изведнъж се констатира от БАБХ точно обратното. 

Ето какви пишат от Фирма АНДИП 92 до Епиицентър.бг
 


Уважаеми дами и господа,

Представители на медиите в България. Решихме да се обърнем към Вас, защото смятаме, че казусът с избиването на 174 000 здрави кокошки носачки на втория по големина производител (фирма АНДИП) в България, е сериозен.

През последния месец срещнахме явна злоумишленост от БАБХ, които бяха заявили пред нас, че ще ни окажат съдействие, както и в други подобни случаи на инфлуенца в България, при които животновъдните обекти бяха запазени. След ликвидирането на птичи грип и след дезинфекцията. Решението на Агенцията рязко се промени без писмени мотиви и становище. Предприеха друг подход, а именно унищожаването на 174 000 здрави птици.

Какво видяхме?

Видяхме действия на институция, които се изменят рязко и нелогично. Стигайки се до спирането на един производствен процес, на един бизнес в рамките на месец и оставянето на 100 български семейства без препитание.

В периода от 31 дни на отглеждане на 174 000 здрави кокошки носачки по хуманен начин получавахме многократни откази за вземане на проби, въпреки че писмено уведомявахме БАБХ за здравословния статус на птиците. Бе ни изпратена комисия, която след целодневен престой и отзивчивост от наша страна, не ни издаде дори протокол.
Решения в рамките на един месец не получихме. И до този момент исканията от нас са оставени в мълчалив отказ. В рамките на този месец, ако е имало опасност от зараза, защо БАБХ не предприе действия? Откъде идва необходимостта за умъртвяването на 174 000 здрави птици 31 дни по-късно? Фирма АНДИП притежава валиден защитен най-висок международен стандарт (IFS), а изведнъж се констатира от БАБХ точно обратното.
С настоящото съобщение не целим скандал, а да алармираме за явен проблем в сектора на министерството на земеделието, храните и горите. Ние желаем следване на обществения интерес и спазване на елементарни правила, от БАБХ ни отказват- чудим се защо?

Дата: 03.07.2020 г., 

Фирма АНДИП 92

АНДИП 92 – АНДРЕЙ ПАВЛОВ – АНДРЕАНА ПАВЛОВА ЕТ с управител Андреана Андреева Павлова.
Фирмата развива своята дейност в село Моминско област Асеновград. От самото и създаване се занимава с отглеждане на птици.
Птицефермата е модерна и отговаря на всички европейски изисквания. Предлага продукти сертифицирани според изискванията на международния стандарт за производство на храни IFS. 
Продукцията е изключително екологична, обогатена с полезни витамини  и предпочитана в множество търговски обекти.
Яйцата от АНДИП 92  са български.  Вкусовите качества са по-добри от чуждия внос на яйца в България. Фирмата може да се похвали с първите български яйца обогатени със селен витамин Е и омега 3.
Тези качества на яйцата се ценят от хора, които водят здравословен начин на живот. Спортистите дават висока оценка на продуктите от птицефермата на АНДИП 92.

НОВИНИ


© 2020 euroselo.bg

уеб дизайн pimdesign