04.06.2020 12:18

Между 9% и 13% ще се увеличат средствата за фермерите след промяна в бюджета на селската програма

Между 9% и 13%  ще се увеличат парите за отделните земеделските сектори вследствие на промяна в бюджета на ПРСР и прехвърлянето на близо 70 млн. евро от бюджета за 2021 г. към настоящия. Това обяви вчера по време на заседание на земеделската комисия Десислава Танева. Средствата ще отидат към мерките, за които не са достигнати количествени лимити, като плащанията на площ  увеличението ще е с 9%, а пр при обвързаната  подкрепа с 13%, уточни пред  депутатите министър Танева.  Единствено при 4 или 5 мерки касаещи протеиновите култури има достигнат лимит, но за тях подпомагане ще може да се получава чрез антикризисната мярка covid 19. Решението за промяната в бюджета е било взето след консултации с бранша на 15 май.

Както е известно Брюксел прие регламента по инициатива на страната ни, което ще позволи заделянето на до два процента от средствата по ПРСР на всяка отделна страна членка на ЕС за създаване на извънредна мярка covid 19. В нашия случай това са около 100 млн. лева. Процедурата по одобряване на мярката ще трябва да приключи в края на юни, когато ще са ясни и критериите по които ще се разпределят средствата и това какви загуби са понесли отделните сектори. Страната ни според Танева ще предложи максимално облекчаване на критериите за  подпомагане. Освен това около 40 млн. лева ще са предвидени за компенсиране на загуба на заетост.

Що се отнася до новия  фонд от 750 млрд. евро, обявен от Брюксел за възстановяване на европейските икономика от последиците от кризата сcovid 19, другата седмица се очаква яснота, каква част от тях ще отидат за земеделие. Както е известно, 500 млрд. от тях ще бъдат предоставени под формата на грантове, а 250 млрд. евро като заеми. Страната ни по последни данни би трябвало да получи между 13 и 15 млрд. евро, от които след 2028 г. ще трябва да връща около 3,3 млрд. евро.

Източник: Nivabg.com

НОВИНИ


© 2020 euroselo.bg

уеб дизайн pimdesign