17.04.2020 12:56

Турция раздава пустееща публична земя на фермерите заради COVID-19

Министрите на земеделието и на градоустройството на Турция са разработили заедно проект за раздаване на пустееща публична земеделска земя на фермерите, за да отглеждат конкретен тип култури като зърнени и маслодайни култури, съобщава "Хюриет дейли нюз", предаде iconomist.bg.
Жизненоважно е да се поддържа селскостопанската продукция и да се управлява сигурността на доставките на храни, като част от мерките, продиктувани от пандемията на COVID-19, се казва в становище на двете министерства.
“По този начин, ние ще позволим нашите фермери да извлекат ползи от ефективното използване на земята. В първата фаза на този пилотен проект, ще се засаждат общо 9,7 милиона квадратни метра. Стратегически продукти като зърнени растения, бобовите култури, маслодайни и фуражните култури ще бъдат засадени [по тези земи], се казва в изявление на турския министър на земеделието и горите  “в изявлението е цитиран министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли.
Фермерите ще използват дадените им от държавата пустеещи земи за отглеждане на тези култури безплатно, посочи още министърът, добавяйки, че от това действие ще могат да се възползват и младите и жените.
“Фермерите, живеещи в села около пустеещите публични ниви ще бъдат с приоритет, като парцелите ще се раздават на база на точкова система. Целта на това действие е да повиши земеделската продукция, затова ние целим да дадем пустеещата земя с цел производство на още продукция, вместо да се фокусираме върху земята, която вече е засадена. Нашата работа ще продължи докато и последния инч пустееща земеделска земя не бъде засаден”, уточни Пакдемирли.
От своя страна министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум посочи, че плащането на рента за публична земя е отложено за 6 месеца. Това действие ще засегне 51 000 фермери, с които министерството има договори за общо 600 милиона квадрата земя, уточни министърът. “По този начин ние ще подкрепим нашите фермери в тези трудни времена”, каза още Курум.
“Проектът за подобряване на земеделската продукция” ще стартира в източните провинции Карс, Ерзурум, Ерзинджан, Мус, Бингьол, както и в Централен Анадол - Кайсери и Сивас.
Фермери, живеещи в 42 села и градове, от които 16 в Бингьол, ще могат да кандидатстват по проекта.

Междувременно Министерство на земеделието и горите на Турция изплати субсидии на овцевъдни ферми и животновъди. „Плащаме субсидии за 53 милиона турски лири (7,9 милиона долара) на 10 530 стопанства, занимаващи се с животновъдство“, казва министерството и добави, че плащанията са внесени в банковите им сметки след 18:00 на 10 април.

НОВИНИ


© 2020 euroselo.bg

уеб дизайн pimdesign