27.11.2019 11:27

АЗПБ ще подкрепи създаването на Гаранционен фонд за борба с градушките„До седмица ще бъдат внесени официално предложенията на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) по Проектозакона за земеделските земи“, съобщи за „Агрозона“ Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ след среща с министъра на земеделието Десислава Танева, нейните заместници и изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев. Очаква се и работна среща между АЗПБ и екипът, подготвил законопроекта. Според Върбанов именно там притесненията на земеделските производители ще бъдат изгладени. Споразуменията за отделните землища е сред основните проблеми, които е необходимо да бъдат уточнени. „Трябва да бъдат много ясно регламентирани взаимоотношенията и постигането на споразуменията, защото сме на мнение, че нещо, което е показало устойчивост през годините и е дало добри резултати, не бива да бъде с лека ръка зачеркнато. Смятаме, че процедурата може да се доизглади и да стане така, че да се постигне и максимална справедливост, и в същото време да се отреже възможността за рекет от страна на недобросъвестни земеделски производители“, категоричен е председателят на АЗПБ.

Сред темите на срещата с министър Десислава Танева бяха и процедурите, които се отнасят до стопанските дворове. От АЗПБ са на мнение, че трябва да се създаде регистър и да има публичност на движението на преписките, което е възприето и от МЗХГ. Експертите вече обсъждат конкретни случаи, които са се проточили в продължение на години.
Два варианта за Гаранционен фонд

Два варианта на създаването на Гаранционен фонд за борба с градушките пък ще бъдат представени по време на Националната среща на земеделските производители през февруари, анонсира Венцислав Върбанов. „Имаше Проектозакон, който от срещата разбираме, че е стопиран, защото колегите от Националната асоциация на зърнопроизводителите категорично са отказали да бъдат съпричастни при набирането на средства. Смятаме, че няма как да вземем нещо без да дадем, така че ние ще се включим в създаването на въпросния фонд. Ще подкрепим създаването на фонд, за да се набират средства и да се издържа самата система, а това ще доведе и до ползване на средства от ЕС, който ще подпомогне по-нататъшната издръжка на системата за борба с градушките, а и ще даде възможност пострадалите земеделски производители да бъдат компенсирани“.

На срещата с министър Танева от АЗПБ са постави въпроса и за предстоящия целеви прием по мярка 4.1 и основните промени, които касаят бъдещите бенефициенти, в частност намаляването в размера на максималната сума до 500 хил. евро. Предвид обсъждането на нова Обща селскостопанска политика от АЗПБ настояват преходния период да продължи две години.
 
Източник: Агрозона
НОВИНИ


© 2020 euroselo.bg

уеб дизайн pimdesign