07.11.2019 15:35

16,4% скок на свинското за година заради неадекватни акции на министър Танева

След месеци наред, в които неясно защо унищожихме и последните остатъци от свиневъдство в България, а стотици хиляди глави добитък бяха светкавично унищожени по безжалостен начин, без доказателства, към края на септември цената на свинското месо в България е достигнала двегодишен връх и го превърна в четвъртото най-скъпо в Европейския съюз. И то става въпрос за стойността на едро, а на дребно е още по-солена, като се добави надценката на търговците.
Общото увеличение на цената на едро на свинското месо на годишна база е с 16,4%, съобщава агростатистиката на Европейската комисия. По данни на Дневник само за 2 месеца това лято страната ни, по нареждане на министър на земеделието Десислава Танева, унищожи над 22% от прасетата в България. Тъй като акциите на МЗХГ и Българската агенция по храните напосоки продължиха, процентът на унищожен добитък вече е много по-висок.
Поради тежката криза със заболяването, а не заради скоростното изтичане на десетки милиони лева към приятелски фирми на властта, в Китай - най-големият производител и консуматор на свинско в света, засили вноса от ЕС и това доведе до световен ръст на цените.  А сме в китайската година на Свинята.
Очаква се кризата да се усеща и през следващата 2020 гл на глобално ниво, отразявайки се не само на пазара на свинско, но и на пилешко и говеждо месо.
Така към края на септември според данните от статистиката за продукти с животински произход на дирекция Земеделие към ЕК цената на едро на качествено свинско месо (клас Е) в България е достигнала 197.9 евро за 100 кг, което е ръст на годишна база 16,4%%. През миналия септември 100 кг е струвало средно 170.1 евро. Българското свинско месо към септември е било четвъртото най-скъпо с ЕС, превишавайки с около 8% средноевропейската цена. По-висока е единствено е цената в Малта, Гърция и Кипър, където тя се движи в границите между 202.9 и 216 евро за 100 килограма.
Всъщност цените на свинското през този септември в България на практика са достигнали двегодишен връх. 100 килограма качествено месо са се продавали по-скъпо за последно през октомври 2017 г. - тогава цената е била 200 евро, след което тръгва надолу.
НОВИНИ



© 2024 euroselo.bg

уеб дизайн pimdesign